Любопитни факти за хлебарката

Хлебарките са кафяви или черни, със заострено и лъскаво по дължина и сплескано тяло. На гърба имат закърнели остатъци от крила. Тялото на възрастните хлебарки, подобно на останалите инсекти, имат 3 части, гръден кош, корем, глава. Покрити са с твърда обвивка, която се сменя при растежа няколко пъти. Чифт чувствителни антенки излизат от главата, с които се ориентират в околната среда. Главата е с две очи и е разположен в нея мозъкът. Основната сензорна дейност се извършва чрез нервни ганглии обаче, съединени по цялото тяло на хлебарки в мрежеста структура, която помага за бързи реакции. Благодарение на нея, може десетина дни да живее самостоятелно тялото, след е отстранена главата.

Хлебарки с липсващи глави не умират на практика от липса на кислород, а от жажда единствено. Набавят си през дихателни отвори по тялото въздух, които навътре го отвеждат. Липсата на храна толкова на обезглавеното насекомо не пречи, защото може без нея месец да живее. Издържат и без вода дълго, но от недостига й вече умират след седмица.

Унищожаването на хлебарки се предлага от Pestcare.bg като услуга по дезинсекция – третиране на заведения, домашни помещения, хранителни и производствени обекти за унищожение в терена на наличната популация. Като жилищни вредители, те са много адаптивни и упорити, а създадоха с годините устойчивост към много отрови. За успешно унищожаване на хлебарки са нужни професионалните мерки на Pestcare.bg, с преценка на средата.

Хлебарки нападат местата, които са с недостатъчна хигиена, сифони, лоша канализация, но и чисти помещения – навсякъде вървят, в кооперации, блокове, ресторанти и халета. Унищожаването им е труден процес не само заради биологичната им устойчивост, но и заради предишни мерки. Честата предишна практика, която с ред препарати е осъществявана за домашна борба, прави унищожаването им по-трудно и повишава устойчивостта им. Затова при проблем с хлебарки се препоръчва своевременно да се реагира, с търсене на Pestcare.bg – професионален дезинсектор.

Очите на хлебарките са чувствителни на светлина, рецепторите трансформират наоколо картината в мозайка Мустачките са покрити с косъмчета и тънки, силно подвижни и както сетивна функция изпълняват, така и осезателна. Устата на всички хлебарки имат хранително хоботче от 2 режещи челюсти с назъбена повърхност. При хранене челюстите отрязват храната и я насочват, докато се обработва и сдъвква.Компютърни компоненти Dekada.com Bitcoin компоненти